“Als jij de regels niet bepaalt voor je hond, bepaalt je hond de regels voor jou.”

Hey, Hallo! Ik ben Monique en ik heb een passie voor honden. Mijn missie is om de verbinding tussen hond en baas te verbeteren. Dan gaat vanzelf het gedrag van de honden vooruit.

Ik weet hoe belangrijk het is om een goede band met je hond te hebben. Ik heb heel wat meegemaakt. Waardoor ik vandaag ben wie ik ben. En wat me heeft geholpen om de ervaring en kennis te krijgen die nodig zijn om jou te helpen.

“Als wat Cesar Milan doet in Nederland kan, dan moet ik degene zijn die dat doet!”

Mijn liefde voor honden begon al op jonge leeftijd. Ik was gek op alles wat met honden te maken had, van films tot wandelen met alle honden uit de buurt na schooltijd. Ik keek ook altijd naar de show van Cesar Milan en dacht bij mezelf: “Als dat in Nederland beschikbaar zou zijn, moet ik dat doen.” 

Helaas mocht ik zelf geen hond. Na heel lang zeuren om een hond, kreeg ik een kat van mijn ouders en die heb ik Stinkie genoemd.

Honden zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van mijn leven. Maar het is niet altijd gemakkelijk geweest. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik jong was en dit had een enorme impact op mijn schoolresultaten en mijn persoonlijke leven. Ik werd gepest en uiteindelijk zelfs uit huis geplaatst op een internaat. Maar toen ik weer bij mijn moeder kwam, had ze honden en dat was een belangrijk keerpunt voor mij.

Overigens kreeg ik van mijn moeder wel een mooi voorbeeld. Ik realiseerde me dat ik heel anders met honden om wilde gaan dan dat zij deed.

Toen ik twintig was, verhuisde ik naar mijn vader en kreeg ik de kans om mijn eigen hond uit te kiezen. Dat werd de Australische herder Shadow. De fokker van Shadow wilde zeker weten dat ze een goed thuis zou krijgen, dus vertelde zij me dat ik op een puppycursus moest gaan.

Tijdens de puppycursus had ik het heel moeilijk met Shadow. Maar dat kwam vooral doordat ik zenuwachtig was en bang was dat ik het fout zou doen. Zou Shadow wel in mijn leven passen? Thuis ging juist alles goed. Want daar was ik ontspannen en dan was Shadow ook ontspannen.

“Met Shadow erbij kan ik naar buiten, naar restaurants, lopen, vrienden bezoeken en sociale contacten hebben.”

Shadow betekent heel veel voor mij. Ze is altijd bij me geweest, door dik en dun. Als ze er niet was geweest, zou ik niet zijn waar ik nu ben. Ik zorg voor haar en zij zorgt voor mij. 

“De hond is mentor, leidraad, vriendin, rust en vertrouwen. Zonder regels ontstaan er gedragsproblemen.”

Honden hebben de kracht om ons gedrag te beïnvloeden. Vaak zijn gedragsproblemen bij honden het gevolg van menselijke beperkingen. Als hondenbazen erkennen we onze eigen beperkingen. We nemen verantwoordelijkheid voor het gedrag van onze honden. Honden zijn onze mentor, leidraad, vrienden en bron van rust en vertrouwen. 

Ik heb mijn eigen uitdagingen gehad in mijn relatie met Shadow. Ik stemde me te veel op haar af en vond het moeilijk om anderen met haar te delen. Zo werd ik hartstikke boos toen Shadow terugkwam van de oppas vol met rode lipstick op haar snoet. “Het is toch mijn hond en niet die van jou” dacht ik dan boos.

Maar door middel van zelfontwikkeling ben ik anders gaan kijken naar haar en mijn relaties met anderen. 

Veel honden zijn van nature waaks, en dat geldt ook voor Shadow. Als er iets ongebruikelijks gebeurde, sloeg ze aan en dat kan behoorlijk intens zijn. Ik houd juist van stille honden. Ik heb geleerd op een goede, rustige  manier op haar te reageren, waardoor ze sneller rustig wordt.

Ik heb nu een hond die waaks is wanneer dat nodig is, maar die ook rustig kan blijven en niet om de kleinste dingen gaat blaffen. Als je een hond hebt die heel waaks is, is het belangrijk om te onthouden dat je hond altijd een reden heeft om zo te reageren. Het is aan jou om hier goed op te reageren. 

Het is mijn passie om hondenbazen te helpen de verbinding tussen baas en hond te verbeteren en zo hun gedrag te verbeteren. Door onze eigen beperkingen te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag van onze honden, kunnen we ervoor zorgen dat ze de mentor, leidraad, vrienden, rust en vertrouwen zijn die we nodig hebben. Dus laten we samenwerken om onze relaties met onze honden te verbeteren en zo een gelukkiger en gezonder leven te leiden.